Trädgårdsböcker

Trädgårdsböcker skrivna av Anna-Lena Haraldsson

Nedanstående trädgårdsböcker är skrivna av Anna-Lena Haraldsson. Efter en kort beskrivning, kan du läsa en recension av Bibliotekstjänst för varje bok. Längst ner kan du läsa några artiklar som har varit införda i olika tidskrifter.

Naturnära trädgård

Boken Naturnära Trädgård blev nominerad till Årets Trädgårdsbok 2019, av Stockholms Gartnersällskap.

Boken Naturnära trädgård riktar sig till alla som önskar att trädgården ska likna den vilda naturen lite mer.  Här delar Anna-Lena Haraldsson därför med sig både av sina erfarenheter av att designa trädgårdar som smälter in i den omgivande naturen och att ta tillvara den nästan vilda del av naturen som kan finnas kvar i en trädgård. Med andra ord finns här tips för dig oavsett om du har en traditionell trädgård, där du vill att det omgivande landskapet flyttar tillbaka in i trädgården, eller har en stuga på landet med mer eller mindre orörd natur.

Den här boken visar till exempel hur den, som redan har några träd på tomten, kan skapa en mysig trädgårdslund genom att röja upp en del och komplettera växtligheten. Dessutom visar den att man, på ett öppet område, kan skapa känslan av en blommande äng, genom att plantera på olika sätt beroende på vilken jordmån som finns där. På liknande sätt går det att komplettera berghällar, klippor eller grusiga tomter, med växtlighet så att det känns lite mer som en trädgård utan att förstöra den vilda känslan.

Fakta om boken:
Författare: Anna-Lena Haraldsson
Formgivare: Mia Fallby
Förlag: GML förlag AB
Utgivningsdatum: mars 2018
ISBN: 978-91-88173-92-8

Här kan du provläsa boken>>
Du kan köpa den hos GML förlag , Adlibris, Bokus eller kontakta mig för ett signerat exemplar.

Recension:

”En trädgård kan se ut på många olika sätt; från klassisk med rabatter och gräsmattor till modern med mycket sten och grus. Den kan också vara mer eller mindre naturlik, kanske med en liten äng eller ett parti lundartad vegetation. Anna-Lena Haraldsson är trädgårdsdesigner och har tidigare bl.a. skrivit en bok om lättskötta trädgårdar. Även i hennes nya bok handlar det till stor del om måttligt arbetskrävande trädgårdsprojekt. Hon berättar om var och hur man anlägger blomsterängar, lundar och hur man odlar på klippor eller inkorporerar stenpartier i trädgården. Det är en ganska gedigen genomgång av olika trädgårdsbiotoper och vilka växter som passar.”
”På det hela taget en bra och inspirerande bok.” – Bodil Enoksson, BTJ (Bibliotekstjänst), Häfte nr 13, 2018

Japanska trädgårdar – en resa i tid och rum

Japanska trädgårdar

Boken Japanska trädgårdar – en resa i tid och
rum
skildrar en trädgårdsresa till Japan i nutid, men spårar också bakåt i tiden till vilka influenser som lett fram till det som vi idag förknippar med japanska trädgårdsstilar. Den här boken vänder sig därmed till dig som, till exempel är nyfiken på japanska trädgårdar, planerar att själv resa till Japan eller vill skapa din egen japanska trädgård i Sverige. Dessutom ger den råd om utformning och växtval.

Följ till exempel med på en sagolik körsbärsblomning, jakten på det bästa fotot av berget Fuji, vackra trädgårdar, japanska snöapor, bad i varma källor och mycket mer.

Sammanfattningsvis är detta en underhållande berättelse om en trädgårdsresa som kombineras med inspirerande tips och bilder.

Fakta om boken:
Författare: Anna-Lena Haraldsson
Formgivare: Katarina Glinning
Förlag: GML förlag AB
Utgivningsdatum: våren 2015
ISBN: 978-91-87247-97-2

Provläs gärna boken här>>

Du kan köpa den från GML förlag , Adlibris, Bokus eller kontakta mig för ett signerat exemplar.

Recension:

”Författarens vackra fotografier följer upp texten med detaljfokusering på t.ex. vattenkonst, lyktor och stenar. Verket innehåller även många vyer över hela trädgårdar. Inför en Japanresa ger den här boken en fin bakgrund till japansk kultur, religion och förstås trädgårdsupplevelser.” – Margareta Brengdahl, BTJ (Bibliotekstjänst), Häfte nr 16, 2015

Utforma en Lättskött trädgårdutforma en lättskött trädgård av Anna-Lena Haraldsson

Detta är den första av de tre trädgårdsböcker som är skrivna av Anna-Lena Haraldsson

Utforma en lättskött trädgård är en bok, som är skriven, för dig som vill njuta av din trädgård, men inte lägga ner onödigt mycket tid och kraft på trädgårdsarbete. Det finns inget sådant som en helt skötselfri trädgård, men med fokus på detaljerna när du formger din trädgård, går det att spara in många timmars arbete längre fram. Därför är det viktigt att känna till vad som gör att trädgården blir mera lättskött.

Anna-Lena Haraldsson ger dig handfasta råd om vad du bör tänka på när du utformar din trädgård, så att skötseln går snabbare och enklare. Det handlar om allt från, till exempel enklare gräsklippning, mindre beskärning av träd och buskar, till minimerad ogräsrensning. Dessutom hittar du här förslag på träd, buskar och perenner som bidrar till en lättskött trädgård.

Fakta om boken:
Författare: Anna-Lena Haraldsson
Fotograf: Jannis Politidis
Formgivare: Katarina Glinning
Förlag: GML förlag AB
Utgivningsdatum: våren 2013
ISBN: 978-91-87247-36-1

Du kan provläsa boken här >> Boken kan köpas från GML förlag , Adlibris, Bokus eller kontakta mig för ett signerat exemplar.

Recensioner:

”Det är gott om foton, mest rena växt- och miljöbilder men det förekommer även bilder på växter i en viss funktion, och så finns det några ” fula” bilder och de är nog de allra bästa. De visar dåliga lösningar ur verkligheten: ”undvik det här”. Fram för fler sådana! Boken är snabbläst och relativt kortfattad men väcker tankar och pekar på viktiga saker.” – Eva Wirén,  tidskriften Hemträdgården nr.2 -2014

”Det är nog en och annan som drömmer om en trädgård som av sig själv är både vacker och prydlig. Tulipanaros så klart, men med planering och eftertanke kan man i alla fall göra den tämligen lättskött. Här kan Anna-Lena Haraldssons bok komma väl till pass. Den riktar sig både till vanliga trädgårdsägare och till de som planerar den offentliga grönskan. Boken är lättillgänglig och tydligt skriven, samt illustrerad med bra färgfoton. ” – Bodil Enoksson, BTJ (Bibliotekstjänst) häftepos 13120169

Artiklar i media:

Göteborgs-Posten, 13 oktober 2016
Gå till tidningen:
Göteborgs-Posten

Hallandsposten, 5 oktober 2015, uppdaterad 6 oktober 2015
Gå till pdf:
Hallandsposten

Tidningen Mitt i Sollentuna, nr 46, 11 november 2014, årgång 28
Gå till pdf:
Mitt i Sollentuna

Expressens söndagsbilaga nr 27, 7-8 juli 2013
Gå till pdf:
Expressen-bilaga Anna-Lena