Litteratur

Bok: Naturnära trädgård

Boken Naturnära trädgård riktar sig till alla som önskar att trädgården ska likna den vilda naturen lite mer. Här finns tips för dig oavsett om du har en traditionell trädgård, där du vill att det omgivande landskapet flyttar tillbaka in i trädgården, eller har en stuga på landet med mer eller mindre orörd natur.  Anna-Lena Haraldsson delar med sig av sina erfarenheter av att designa trädgårdar som smälter in i den omgivande naturen och att ta tillvara den nästan vilda del av naturen som kan finnas kvar i en trädgård.

Boken visar till exempel hur den som redan har några träd på tomten, kan skapa en mysig trädgårdslund genom att röja upp en del och komplettera växtligheten. På ett öppet område kan känslan av en blommande äng skapas, genom att plantera på olika sätt beroende på vilken jordmån som finns där. Även berghällar, klippor eller grusiga tomter går att komplettera med växtlighet så att det känns lite mer som en trädgård utan att förstöra den vilda känslan.

Fakta om boken:

• Författare: Anna-Lena Haraldsson
• Formgivare: Mia Fallby
• Förlag: GML förlag AB
• Genre: Fackbok/Trädgårdskonst
• Utgivningsdatum: mars 2018
• Bandtyp: Danskt band
• ISBN: 978-91-88173-92-8

Du kan provläsa boken här>>

Boken kan köpas från GML förlag , Adlibris, Bokus eller kontakta mig för ett signerat exemplar.

Recension:

“En trädgård kan se ut på många olika sätt; från klassisk med rabatter och gräsmattor till modern med mycket sten och grus. Den kan också vara mer eller mindre naturlik, kanske med en liten äng eller ett parti lundartad vegetation. Anna-Lena Haraldsson är trädgårdsdesigner och har tidigare bl.a. skrivit en bok om lättskötta trädgårdar. Även i hennes nya bok handlar det till stor del om måttligt arbetskrävande trädgårdsprojekt. Hon berättar om var och hur man anlägger blomsterängar, lundar och hur man odlar på klippor eller inkorporerar stenpartier i trädgården. Det är en ganska gedigen genomgång av olika trädgårdsbiotoper och vilka växter som passar.”
“På det hela taget en bra och inspirerande bok.” – Bodil Enoksson, BTJ (Bibliotekstjänst), Häfte nr 13, 2018

Bok: Japanska trädgårdar – en resa i tid och rum

Boken Japanska trädgårdar – en resa i tid och Japanska trädgårdar
rum
skildrar en trädgårdsresa till Japan i nutid, men spårar också bakåt i tiden till vilka influenser som lett fram till det som vi idag förknippar med japanska trädgårdsstilar. Boken vänder sig därmed till dig som är nyfiken på japanska trädgårdar, planerar att själv resa till Japan eller vill skapa din egen japanska trädgård i Sverige och vill få råd om utformning och växtval. En underhållande berättelse om en trädgårdsresa kombineras med inspirerande tips och bilder.

Följ med på en sagolik körsbärsblomning, jakten på det bästa fotot av berget Fuji, vackra trädgårdar, japanska snöapor, bad i varma källor och mycket mer.

Fakta om boken:
• Författare: Anna-Lena Haraldsson
• Formgivare: Katarina Glinning
• Förlag: GML förlag AB
• Genre: Fackbok/Trädgårdskonst
• Utgivningsdatum: våren 2015
• Bandtyp: Danskt band
• ISBN: 978-91-87247-97-2

Du kan provläsa boken här>>

Boken kan köpas från GML förlag , Adlibris, Bokus eller kontakta mig för ett signerat exemplar.

Recension:

“Här finns både utförliga beskrivningar av personliga upplevelser och fakta om de sevärdheter som författaren Anna-Lena Haraldsson varit med om.”
“Författarens vackra fotografier följer upp texten med detaljfokusering på t.ex. vattenkonst, lyktor och stenar. Verket innehåller även många vyer över hela trädgårdar. Inför en Japanresa ger den här boken en fin bakgrund till japansk kultur, religion och förstås trädgårdsupplevelser.” – Margareta Brengdahl, BTJ (Bibliotekstjänst), Häfte nr 16, 2015

 

Bok: Utforma en Lättskött trädgårdutforma en lättskött trädgård av Anna-Lena Haraldsson

Boken Utforma en lättskött trädgård är skriven
för dig som vill njuta av din trädgård utan att lägga ner onödigt mycket tid och kraft på trädgårdsarbete. Med fokus på detaljerna när du formger din trädgård, går det att spara in många timmars arbete längre fram.
Det finns inget sådant som en skötselfri trädgård. Anna-Lena Haraldsson ger dig handfasta råd om vad du skall tänka på när du utformar din trädgård, så att skötseln går snabbare och enklare. Det handlar om allt från enklare gräsklippning, mindre beskärning av träd och buskar till minimerad ogräsrensning.
Här hittar du också förslag på träd, buskar och perenner som bidrar till en lättskött trädgård.

Fakta om boken:

• Författare: Anna-Lena Haraldsson
• Fotograf: Jannis Politidis
• Formgivare: Katarina Glinning
• Förlag: GML förlag AB
• Genre: Fackbok/Trädgårdskonst
• Utgivningsdatum: våren 2013
• Bandtyp: Danskt band
• ISBN: 978-91-87247-36-1

Du kan provläsa boken här >>

Boken kan köpas från GML förlag , Adlibris, Bokus eller kontakta mig för ett signerat exemplar.

Recensioner:

”Det är gott om foton, mest rena växt- och miljöbilder men det förekommer även bilder på växter i en viss funktion, och så finns det några ” fula” bilder och de är nog de allra bästa. De visar dåliga lösningar ur verkligheten: ”undvik det här”. Fram för fler sådana! Boken är snabbläst och relativt kortfattad men väcker tankar och pekar på viktiga saker.” – Eva Wirén,  tidskriften Hemträdgården nr.2 -2014

”Det är nog en och annan som drömmer om en trädgård som av sig själv är både vacker och prydlig. Tulipanaros så klart, men med planering och eftertanke kan man i alla fall göra den tämligen lättskött. Här kan Anna-Lena Haraldssons bok komma väl till pass. Den riktar sig både till vanliga trädgårdsägare och till de som planerar den offentliga grönskan. Boken är lättillgänglig och tydligt skriven, samt illustrerad med bra färgfoton. ” – Bodil Enoksson, BTJ (Bibliotekstjänst) häftepos 13120169

Artiklar i media:

Göteborgs-Posten, 13 oktober 2016
Gå till tidningen:
Göteborgs-Posten

Sydöstran, 14 oktober 2016
Pdf:
Sydöstran16

Hallandsposten, 5 oktober 2015, uppdaterad 6 oktober 2015
Gå till tidningen:
Hallandsposten

Pdf: Hallandsposten

Tidningen Mitt i Sollentuna, nr 46, 11 november 2014, årgång 28
Gå till pdf:
Mitt i Sollentuna

Expressens söndagsbilaga nr 27, 7-8 juli 2013
Gå till pdf:
Expressen-bilaga Anna-Lena

 

Kommentarer inaktiverade.